dilluns, 10 de gener del 2011

ANDRZEJ STASIUK


Fora de joc en zona outsider. Andrzej Stasiuk és un escriptor polonès contemporani (i coetani dels outsiders amics de l'Alan Smithee, per haver nascut en el tombant de la segona meitat del segle XX). Stasiuk no està meravellat per la modernor occidental que galopa damunt de la polonesa terra i, a tota lògica, no per això passa per alt el desastre moral i polític de l'estalinisme dels països satel·lits de l'Sputnik d'aleshores. Aquesta independència curricular li permet bastir un relat literari precís, autònom i raonablement situat a les antípodes dels excesos del "presentisme".


El territori de Stasiuk és la geografia variable de Galitzia i aquesta "provincia" li permet relatar les derives i transicions d'un no-lloc polític que, de sempre, ha estat escenari de l'intempestiu, de l'incertesa, de la inestabilitat i de la cruïlla cultural.

Quan un escriptor polonès tira pel dret i no etziba postmodernitats formals o de fons, quan un escriptor polonès intenta captar les combulses aigues de l'ànima i de l'esperit de la gent de frontera i història difusa, quan -com Roth o Schulz- es tria un enclau angonal de l'Europa transfronterera, quan, quan i quan...quan es condensa aquest univers resulta que ja tenim la taula parada per un nou amic d'Alan Smithee, per un outsider, per un fora de joc. Disfruteu-lo.