diumenge, 28 d’abril del 2013

Sessió smithiana a Can Sanpere


Quan les avantguardes culturals entren en els espais alliberats de l'ordre del capital.
Crònica de la presentació de "Organizar el rechazo" a Can Sanpere.
Per Amics d'Alan Smithee (1)



  
El cicle Fora de Joc arriba a la seva tercera edició i irrumpeix en nous indrets de la comarca del Maresme (la cooperativa Gafarrons de Premià de Mar, la llibreria Dòria Llibres de Mataró i a l'espai alliberat de l'antiga fàbrica de Can Sanpere al bellmig de Premià de Mar). El col·lectiu Amics d'Alan Smithee, especialitzat en temàtiques subculturals i en el seguiment d'esdeveniments inclassificables, amplia el seu radi d'acció presentant el llibre/quadern d'en Marc Casanovas dedicat a les avantguardes culturals i la política revolucionària. "Organizar el Rechazo" surt dels seu cercle més militant i visita la plaça (Sant Jordi) i l'espai alliberat de Can Sanpere a Premia de Mar
Farem una menció especial a aquesta històrica fàbrica textil d'una hectàrea i ubicada al centre de la vila. Can Sanpere és un epicentre de referència per als moviments socials maresmencs dels darrers temps. Una ocupació del tot popular i concorreguda, precedeix aquests dies d'agitació, assemblees, comissions, trobades, activitats i complicitats. El solar d'aquesta fàbrica abandonada és objecte i punt de mira de l'especulació urbanística. En sentit contrari, sortosament, aquest és un escenari ideal per presentar sessions com la que ressenyem.
Comença la sessió. En Jaume García -un dels animadors dels Smithee's i de la cooperativa Gafarrons- es llença a la pista i presenta l'acte plantejant un interrogant sobre la vigència i el sentit de les avantguardes. Marc Casanovas entra en matèria i desglossa una extensa xerrada que parteix del cineasta Jacques Tati i conclou en l'actualitat del 15M. El relat de l'autor avança enmig d'un collage de referents que inclou el surrealisme, el situacionisme, el dadaisme, el construccionisme, la revolució d'Octubre, el Maig del 68, la primavera arab, la postmodernitat, el pop, la mercantilització, Benjamin, Adorno, Passolini, Proust, Brecht i els nous formats de l'art urbà més contemporani. La rica excepcionalitat de l'espai escollit per un acte d'aquestes característiques plana al llarg de la sessió. Parlant d'avantguardes i de procesos revolucionaris, l'alliberament de Can Sanpere i els seus usos actuals -autogestionats, participatius, desburocratitzats- emergeix com un microcosmos del que el llibre "Organizar el rechazo" ens intenta explicar: Les interseccions entre cultura i revolució. La confluència a qualsevol escala -internacional, nacional, local- de la teoria i la pràctica d'un model realment alternatiu i possible. Can Sanpere 100% Públic, sota la llum roja d'una de les seves sales d'actes, és allò que David Harvey denomina un espai d'esperança. "Organizar el rechazo", el llibre i l'autor, és també un punt d'encontre entre l'Ateneu Rebel de Barcelona i el moviment real que batega per aquesta banda del Maresme. 

(1) Col·lectiu d'agitació cultural amb base al Baix Maresme




























Quan les avantguardes culturals entren en els espais alliberats de l'ordre del capital!